Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een (lymf) oedeem. Een lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan een gevolg zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met verschillende soorten oefentherapie en massage die het vochtafvoerende systeem bevordert. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt omgeleid.

Waaruit bestaat de behandeling van de oedeemtherapeut?

  • Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek die het vocht naar een gezond deel van het lichaam verplaatst waar de lymfevaten en lymfeklieren nog wel intact zijn en het vocht wel kunnen afvoeren.
  • Compressietherapie: door druk uit te oefenen door middel van het zwachtelen van arm of been kan het vocht beter worden afgevoerd. Indien het vocht in arm of been is verminderd en de omvang van de arm of been gelijk blijft kan een compressiekous aangemeten worden die het zwachtelen vervangt.
  • Lymftaping: door het aanbrengen van tape op de huid wordt de afvoer van lymfe gestimuleerd.
  • Oefentherapie: oefeningen hebben als doel om het lymfestelsel te stimuleren. Door te bewegen wordt de ‘spierpomp’ geactiveerd waardoor vocht wordt afgevoerd.

Therapeuten

Annet Vissers